Leif G.

"Nei, hvorfor skulle jeg være redd. Jeg visste jo ikke om noe jødeforfølgelser og slikt, så det vakke no å være redd for. Men dette voldsomme med tyskerne med kriging og at de overfalt oss og, og Quisling som en forræder, den slags skremte oss littegrann ja."

I dette intervjuet får du møte Leif G. som forteller om sine opplevelser fra andre verdenskrig. Han var 9 år da krigen brøt ut, og med jødisk bakgrunn ble det fort tydelig at han og familien måtte flykte. Leif forteller om da flyalarmen gikk 9. april, utryggheten i familien og om naboen, Vidkun Qusling.

Aller tydeligst for Leif i dag er flukten til Sverige i 1942, som moren og faren fikk organisert rett før arrestasjonen av jødiske kvinner og barn begynte. Historien inneholder beskrivelser av folk som hjalp familien, fluktruten, refleksjoner over hva han selv ville gjort om han var på andre siden, og en god dose flaks.

Etter krigen flyttet Leif til Tyskland for å utdanne seg til tannlege, og beskriver denne tiden som en av de beste i sitt liv. Senere videreutdannet han seg til rettsodontolog, og var med og hjalp til under tsunamien i Thailand i 2004. Leif forteller om et fravær av samtaler om Holocaust etter krigen, nære vennskap han har dannet, hvordan Oslo har forandret seg fra han var liten, og hvordan det føles å ha blitt eldre.

Forteller: Leif G.
Intervjuer: Nike D.
04.10.2023, Fornebu

Miniatyrbilde: Frogner, Karl Harstad. 1950. Hentet fra Oslobilder.no Originalbildet er modifisert.

Frogner
Demokrati og styring
Krigshistorier